«السّلام علیکَ یا تالیَ کتابَ اللّهِ و ترجُمانَه»
در مباحث قبلی در مورد مفهوم «انس» گفته شد که «انس با قرآن» ارتباطی است که در آن ارتباط مستمر، صمیمی و محبت آمیز ایجاد شود که انسان را به آرامش و آسایش برساندو اگر در این رابطه موفقیت حاصل شود، عقلانیت، معنویت و عدالت فردی و اجتماعی هم در مسیر تکامل قرار خواهد گرفت.
لازمه ی «انس» با قرآن «دوست داشتن قرآن» است و لازمه ی «دوست داشتن قرآن»، چنانچه گفته شد، «اسامی قرآن را شناختن» است، زیرا یکی از نشانههای مهم و لوازمات انس، «مشابهت و مشاکلت» میباشد، کسی که می خواهد با محبوب خود انس بگیرد، باید او را بشناسد، و طبق شناختش خود را شبیه و هم شکل او کند.
در مبحث قبلی «قرآن دوست داشتن»، با معنی «قرائت کردن» مطرح شد؛ و در این مجال اسم «کتاب» مورد بررسی قرار میگیرد.
«کتاب» از اسامی قرآن که در آیات مختلف هم بیان شده، به معنی کتابت و نوشتن است، لذا باید نوشتن را دوست داشت.
خداوند متعال در سوره ی علق، نوشتن را با عنوان «قلم» مطرح میکند، یا در سوره ی دیگری به قلم سوگند یاد میکند، تا اهمیت نوشتن و کتابت را بیان فرماید.
لازمه ی نوشتن، دوست داشتن، نوشتن و داشتن فرهنگ مکتوب است که تا علاقه به نوشتن نباشد، امکان انس با قرآن نیز، به وجود نخواهد آمد، چرا که قرآن خود «کتاب» و «نوشته شده» است.
علل و عوامل فرار از نوشتن چیست؟
۱⃣ علت اول معمولا نوشتن آداب و رسوم و سختی خود را دارد، موضوع داشتن و تبدیل موضوع به ایده، رعایت ساختار زبانی و باطنی، که ثقل و سنگینی خود را داشته و توجه و دقت میطلبد.
۲⃣ علت دوم، معمولا در نوشتن برخلاف فرهنگ شفاهی
محاورهای، خلق وجعل وجود ندارد، به عبارتی در «گفتار» انسان می تواند از گفته ی خود برگردد و گفتهاش را انکار نماید، اما در فرهنگ نوشتاری چنین نبوده و قابل جعل و تغییر نیست، و چون فرهنگ مکتوب عاری و خالی از جعل و خلق است، لذا برای ایجاد کردن و نوشتن جرأت و جسارت خاص لازم است و انسان ضعیف از آن فراری بوده و دوست ندارد آنچه میگوید را بنویسد.
برای ایجاد علاقه در نوشتن چه باید کرد؟
🔸راهکار اول باید به منطق علاقمند شد، منطق جمع کننده، و از خطای ذهن نگهمیدارد، منطق جملات را ردیف و خالی از اشکال و ایراد جمع می نماید.
🔸راهکار دوم از فرهنگ پینگ پنگی دوری کردن است. فرهنگ پینگ پنگی فرهنگی است که در آن انسان صرفا به فکر جواب دادن به حریف است، فرهنگ مکتوب، فرهنگ پینگ پنگی نیست، بلکه با نهایت دقت و توجه و درایت،مطلب را کتابت کردن و نوشتن است، و به آن نوشتن علاقه نشان دادن و از اثرات فرهنگ مکتوب:
✓ حفظ عقیده
✓ تحکیم دیدگاه
✓ ارزش دادن به دیدگاه
میباشد.
از خداوند متعال می خواهیم کتابت و علاقه به نوشتن را در ما ایجاد نماید تا توفیق «انس با قرآن» نصیبمان گردد.
ادامه دارد…
@MoshtaganZohoor
پست های بیشتر
📖یک جرعه قرآن در روزهای رمضان
کارنامه ی انبیاء
انس با قرآن، تکامل عقلانیت، معنویت و عدالت(۲۹_ بخش پایانی)