حتما نوشته های پای منبری (۱) را مطالعه نمودید، در این عنوان، مطالب کاملا کوتاه و کلیدی را شاهد هستید. پس شما هم با فرض عنوان تحقیق بودن این بخش، این مطالب را پیگیر باشید و ما را همراهی کنید.
طبیعت و انسان …
از نظر قرآن کریم سنّت خدا طبیعت را درمقابل رفتارآدمی صاحب عکس العمل می کند:
۱- «وَ لَوْ انَّ اهل َالْقُری آمَنُوا وَ اتَّقُوا لَفَتَحْنا عَلَیْهِمْ بَرَکاتِ مِنَ السَّماءِ وَ الْأرْض» .
۲- «ظَهَرَ الْفَسَادُ فِى الْبَرِّ وَالْبَحْرِ بِمَا کَسَبَتْ أَیْدِى النَّاسِ لِیُذِیقَهُم بَعْضَ الَّذِى عَمِلُواْ لَعَلَّهُمْ یَرْجِعُونَ» .
موارد برتری طبیعت بر انسان
۱- با فصل بهارطبیعت مرده زنده می شود و اما انسان… ؟! «یُحیِی الْأرْضَ بعْدَ مَوْتِها» .
۲- قساوت قلب مساوی با کمتر از طبیعت بودن…
«ثُمَّ قَسَتْ قُلُوبُکُمْ مِنْ بَعْدِ ذَ لِکَ فَهِىَ کَالْحِجَارَهِ أَوْ أَشَدُّ قَسْوَهً وَإِنَّ مِنَ الْحِجَارَهِ لَمَا یَتَفَجَّرُ مِنْهُ الْأَنْهَرُ وَإِنَّ مِنْهَا لَمَا یَشَّقَّقُ فَیَخْرُجُ مِنْهُ الْمَآءُ وَإِنَّ مِنْهَا لَمَا یَهْبِطُ مِنْ خَشْیَهِ اللَّهِ وَمَااللَّهُ بِغَفِلٍ عَمَّا تَعْمَلُونَ ».
«سپس دلهاى شما بعد از این جریان سخت شد، همچون سنگ یا سختتر! چرا که از پارهاى سنگها، نهرها شکافته (وجارى) مىشود وپارهاى از آنها، شکافبرمىدارد و آب از آن تراوش مىکند، و بعضى از سنگها از خوف خدا (از فراز کوه) به زیر مىافتد. (امّا دلهاى شما هیچ متأثّر نمىشود) و خداوند از اعمال شما غافل نیست ».
دانه موانع را کنار میزند و سر از خاک بر می دارد و رشد می کند، انسان چطور ؟!
مقایسه استحکام درخت و ریشه داری آن ، استحکام انسان نسبت به اعتقادات ؟!
درخت مظهر صبر و مقاومت در مقابل بادها و حوادث ،انسان چطور ؟!
ریشــــــه هــــای عــــبادت…
۱- شناخت (مثلا:اگر انسان استادش را در جایی ببیند، بواسطه شناخت و در قبال راهنمائیها و آموزشها و لطف ایشان، ایشان را تعظیم و احترام میکند و تواضع بخرج میدهد. اما کسی که این استاد را نمیشناسد بی تفاوت از کنارش میگذرد).
۲- احساس نیاز (مثلا:کسی که در چاه افتاده یا در حال غرق شدن است نیازمند و محتاج کمک است لذا فریاد کمک سر میدهد ).
۳- جهت تشکر («فَلْیَعْبُدُوا رَبَّ هذَا الْبَیْتِ .. الَّذی أَطْعَمَهُمْ مِنْ جُوعٍ وَ آمَنَهُمْ مِنْ خَوْفٍ » ،« اعْبُدُوا رَبَّکُمُ الَّذی خَلَقَکُمْ»).
مولودهای فکر…
إنّ التفکّر على خمسه أوجه:
- فکره فی آیات الله یتولّد منها التوحید و الیقین
- و فکره فی نعمه الله یتولّد منها الشکر و المحبّه
- و فکره فی وعید الله یتولّد منها الرهبه
- و فکره فی وعد الله یتولّد منها الرغبه
- و فکره فی تقصیر النفس عن الطّاعه مع إحسان الله یتولّد منها الحیاء
فکر پنج گونه است: ۱- فکر در آیات و نشانههاى خدا که توحید و یقین آورد. ۲- فکر در نعمتهاى خدا که موجب شکر و محبت خدا شود. ۳- تأمل در عذاب حق کهمایهى ترس گردد. ۴- اندیشه در ثواب الهى که موجب رغبت شود. ۵- و تفکر در تقصیر در اطاعت خدا در مقابل این همه الطاف که سبب شرم و حیا گردد.
منشاء تعلقات…
یکی از ریشه های تعلقات مادی از زمانی است که انسان معنای مالکیت را می فهمد که اگر توجه به نوع برخوردش نداشته باشد، آرام آرام علقه و دلبستگی بوجود می آید و دل کندنش سخت می شود.احساس مالکیت تعلق ساز است و خطرناک… نکته جالب اینکه کودکان کمتر احساس مالکیت می کنند چون کمتر تعلق دارند.
«عن النّبی (ص): اُحِبُّ الصِّبیانَ لِخَمسٍ : اَلاوَّلُ : اَنـَّهُم هُمُ البُکّاؤونَ ، وَالثّانى : یَتَمَرَّغونَ بِالتُّرابِ وَ الثّالِثُ : یَختَصِمونَ مِن غَیرِ حِقدٍ وَ الرّابِـعُ : لا یَدَّخِرونَ لِغَدٍ شَیئا وَالخامِسُ : یُعَمِّرونَ ثُمَّ یُخَرِّبونَ»
«کودکان را براى پنج چیز دوست دارم: زیاد مىگریند، در خاک مىغلطند، در کشمکشها کینه بدل نمىگیرند (درگیریهایشان از روی کینه وحسادت نیست)، براى فردا ذخیره نمىکنند، و مىسازند و خراب مىکنند (یعنى محبت به اندوختهى خویش ندارند)».
دو مشکل اساسی و دو دردسر بزرگ تعلُق :
الف ) دغدغه شدید برای مراقبت و نگهداری و حفظ متعلَّق
ب ) ترس از جدایی متعلَّق
که هر دو افکار و مسیر حرکت انسان را تحت تاثیر قرار داده و نعمتهای خداوندی را به نقمت تبدیل می کند.
ودل گویه ی آخر منبر…
بارخدایا!تو کریمی وبی نیاز، برحضرت محمد وآلش درود فرست وما را بجز دورشدن از تو و محبوبانت، نگران هیچ نکن و در صراط مستقیمت از هیچ کس و هیچ چیز نهراسان…
معبودا! عبادت و افکارمان را از لغزشها و آسیبها در امان دار…
خداوندا! قلبمان را عاری از تعلقات فانی بگردان و طرفه العینی ما را بحال خود وامگذار…
بارالها! همه ما را مشمول دعاهای حضرت حجت(ع) قرار بده و توفیق خدمت به ساحت مقدسشان را روزی همه ما بفرما…
«أللّهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّد»
پست های بیشتر
عاشورا و لهویات(۲)
سوال دینی تعهد دینی
امر بمعروف از سر عقده ای بودن یا خیرخواهی…